بیلت آلومینیوم نوعی شمش آلومینیومی است که جزو محصولات نیمه ساخته ریخته گری آلومینیوم محسوب می شود و اغلب در صنایع اکستروژن آلومینیوم کاربرد دارند و بر اساس سفارش مشتریان در انواع گروه های آلیاژی کارپذیر طبق استاندارد بین المللی AA و در قطرهای مختلف تولید می شود.
شمشال یا بیلت آلومینیوم (به انگلیسی:Aluminium Billet) یکی از پر کاربردترین محصولات نیمه ساخته ریخته گری آلومینیوم است که عمده مصرف آن در صنایع اکستروژن آلومینیوم می باشد و به روش ریخته گری پیوسته یا DC تولید می شود.
فرآیند ریخته گری پیوسته (ریخته گری DC) که در سال ۱۹۳۳ گسترش پیدا کرد روشی است که امروزه برای تولید بیلت های اکستروژن آلومینیوم به کار می رود. در این روش آلومینیوم مذاب در قالب آب گرد با عمق کم ریخته می شود. این قالب معمولا سطح مقطعی گرد دارد که به هنگام شروع انجماد مذاب در قالب قسمت زیرین قالب (دامی) با سرعت کنترل شده ای شروع به پایین رفتن می کند و بر روی سطح تازه منجمد شده بیلت در حال خروج از قالب آب پاشیده می شود.
اخیرا استفاده از ماشین های ریخته گری DC بزرگتر با سیستم های کنترلی برنامه پذیر افزایش یافته است. استفاده از حس گرها و نرم افزارهای کامپیوتری سیستم های خودکار می توان پارامترهای متعدد ریخته گری را کنترل نمود.
امروزه در جهان تولید فلز آلومینیوم به دو صورت انجام می گیرد :
۱- تولید آلومینیوم اولیه با استفاده از اکسید آلومینیوم یا آلومینا AL2O3
۲- تولید آلومینیوم ثانویه با استفاده از آلومینیوم بازیافتی .
۱) مراحل عملیاتی سنگ معدن بوکسیت
۲) مراحل استحصال آلومینا از بوکسیت
۳) فرآیند احیاءسنگ بوکسیت طی فرآیندی با استفاده از روش شیمیایی در کارخانجات تولید آلومینا به اکسید آلومینیوم یا آلومینا تبدیل می گردد.
آلومینیوم مذاب در کارگاههای احیاء با استفاده از کوره های احیاء و روش هال- هرولت و وجود قطبهای مثبت و منفی (آند-کاتد) جهت عبور جریان الکتریسیته از محلول آلومینا AL2o3 در کریولیتNa3Alf6 مذاب و ایجاد حرارت ۹۷۰-۹۵۰ درجه سانتیگراد تولید شده و به طور کلی ، از فرآیند چهارتن بوکسیت ، دو تن پودر آلومینا بدست آمده و ازاین مقدار یک تن فلز آلومینیوم استحصال میگردد .
از نظر تکنولوژی سیستم موجود در کارگاه احیاء ایرالکو از نوع پیش پخت و نحوه قرار گرفتن دیگها پهلو به پهلو بوده که شامل ۵ خط و به استعداد ۷۰۰ دیگ می باشد.
بیلت آلومینیوم ایرالکو
برای اکسترود کردن و تولید پروفیل آلومینیوم، نیاز به بیلت آلومینیوم آلیاژ ریزی شده میباشد که دارای خصوصیت ویژهای میباشد که عبارتاند از:
۱. قابلیت اکسترود پروفیلهای پیچده و تو خالی
۲. سهولت عملیات حرارتی
۳. هدایت الکتریکی بالا
۴. خواص مکانیکی مطلوب
۵.سطح کیفی مناسب
۶.مقاومت خوردگی بالا
۷. قابلیت جوش پذیری
بیلت آلومینیوم آلیاژ ۶۰۶۳
انواع بیلتهای هفت اینچ نظیر ایرالکو، دوبال، روسال کرهای، ترک (سارای و بور) با آلیاژ ۶۰۶۳ در اندازه ی استاندارد و طول بلند ۶ متری
موارد مصرف: بیلتهای آلومینیومی به عنوان ماده اولیه در فرآیند اکستروژن و تولید پروفیلهای آلومینیومی ساختمانی ، صنعتی و همچنین تولید تیغه کرکرهای دربها مورد استفاده قرار میگیرد.
آلیاژ ۶۰۶۳ دارای نرخ اسکترود پذیری بالاتری هستند که امکان تولید اشکال خیلی پیچیده را ایجاد میکنند. اکسترود پذیری عامل بسیار مهمی است که با بالاترین سرعت اکستروژن تعیین میشود و بر هزینهها و بازدهی فرآیند اکستروژن تاثیر دارد.
قابلیت جوشکاری خوب، مقاومت به خوردگی و جلوه آنادایز بسیار خوب و قابلیت ماشین کاری متوسط از خصوصیات این آلیاژ است. بصورت مفتول، میله، لولهها، نرده، مقاطع اسکترودی و پروفیل در ساخت در و پنجره، قطعات ساختمانی، قطعات معماری بیلت اکسترود آلومینیوم شده استفاده میشود.